Oulun lentoasema sijaitsee Oulunsalon kaupunginosassa, noin 15 kilometriä keskustan lounaispuolella. Lentoasema on matkustajamäärältään Suomen toiseksi suurin lähes 1,1 miljoonan vuosittaisella kävijämäärällään (vuoden 2018 tilastot). Vuoden 2015 helmikuusta lähtien Oulun lentoasema on toiminut Suomen lääkärihelikopteritoiminnan tukikohtana. Lentoasema avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1936, mutta kenttä havaittiin sotian aikana liian lyhyeksi, jonka takia lentoaseman toiminta oli lähes olematonta kokonaisen vuosikymmenen. Oulun lentoasema saatetaan muistaa Oulun lentokonekaappauksesta, joka tapahtui syyskuun 30. päivänä, vuonna 1978.

Oulun lentoasema – Kulkuyhteydet

Oulun lentoasema

Oulun lentoasema

Lentoasema sijaitsee valtateiden 4 ja 22 tuntumassa, ja lentoasemalle pystyy kulkemaan myös kevyen liikenteen väylää pitkin. Oulun joukkoliikenteen bussilinjat ajavat lentoasemalle ja pois Oulun keskustan kautta, tiheimmillään 15 minuutin välein. Bussimatkan kesto on noin 45 minuuttia ajankohdasta riippuen. Oulun keskustaan kulkee junaliikenne muualta Suomesta, mutta suoraa junayhteyttä lentoasemalle ei ole. Omalla autolla matka keskustasta kestää noin 20 minuuttia. Julkisen liikenteen lisäämisestä lentokentälle matkustettaessa on tehty selvitys Oulun kaupunginhallitukselle, jossa kävi ilmi, että moderni lentoliikenne ja matkailu voisi hyötyä suorasta junayhteydestä Oulun kaupungin ja lentoaseman välillä.

Oulun lentoasema – tulevaisuuden investointien kohde

Lentoasemalla on tällä hetkellä yksi terminaali, jonka lähistöstä matkustajat voivat löytää useita kahvila-ravintoloita, aikuisille tarkoitetun oluthuoneen, kokoustiloja sekä monipuolisella tarjonnalla varustetun Tax Free- myymälän. Oluthuoneella seikkailunhaluisimmat matkustajat voivat maistaa paikallista herkkua, käristemakkaraa. Ensimmäisempiä suurempia laajennuksia lentoasemalle tehtiin vuosina 2009-2011. Lentoaseman yhteyteen on suunniteltu parkkihallin ja hotellin rakentamista, jotka lisäisivät lentoaseman vetovoimaa. Lisäksi Oulun lentoasemalla odotusaikansa voi käyttää tutustumalla paikalliseen linnustoon tuloaulaan asennetun elämyksellisen kosketusnäytön avulla. Oman osansa Oulun lentoaseman kasvuun on tuonut Lapin-alueen merkityksen suosio, sillä Oulun on sijaintinsa puolesta Lappia lähinnä oleva ja suurin lentopalveluita tarjoava lentoasema. Matkailutavoitteiden kasvua ovat korostaneet uusien reittien avaaminen, joka on avainsyy siihen, miksi Oulun lentoaseman kävijämäärät ovat jälleen yli miljoonan tasolla. Lisäksi Oulun seutu pystyy tarjoamaan ulkomaisille matkailijoilleen Suomen ”neljä vuodenaikaa elämyksen”, sillä erityisesti valkoisen talven tuoma tunnelma keihtoo monia matkailijoita.