Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee noin 18 kilometriä Helsingin keskustasta pohjoiseen, Vantaan kaupungissa, joka oli ennen maaseutualuetta. Asema avattiin vuoden 1952 heinäkuussa Helsingin kesäolympialaisia varten. Saman vuoden lokakuussa lentoliikenne siirtyi pysyvästi Malmin lentokentältä Vantaan uudelle kentälle. Alunperin asemalla oli vain yksi kiitotie, mutta seuraava rakennettiin vain neljä vuotta avaamisen jälkeen, kun lentoliikenteen todettiin kasvaneen. Nykyisin kiitoteitä on jo kolme. Lentoasema on Suomen suurin sekä Pohjoismaiden neljänneksi vilkkain lähes 21 miljoonan vuosittaisella kävijällä (2018). Lentoasemaa pidetään Pohjois-Euroopan johtavana kaukoliikenneasemana Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Se on sijoittunut useasti Euroopan parhaimpien lentoasemien joukkoon lukuisissa vertailuissa sekä saanut kansainvälistä ylistystä toimintansa sujuvuudesta ja asiakaspalvelun tasosta. Tilastojen mukaan joka kolmas Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajista on vaihtomatkustaja, joka korostaa lentoaseman asemaa lentokenttien yhteyspisteenä.

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaan lentoasema – Kulkuyhteydet

Lentoasemalle on hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Helsingin seudun lähijunat pysähtyvät säännöllisesti lentokentän vuonna 2015 valmistuneilla alatunnelin junaraiteilla. Aikataulut vaihtelevat n. 15-30 minuutin välillä. Vilkkaimpina ruuhka-aikoina junia voi kulkea tiheämmin. Suomalaisen lentoyhtiö Finnairin City bussi operoi Helsingin keskustasta lentoasemalle, mutta väliä ajaa myös Helsingin seudun tavallinen bussiliikenne. Matka Citybussilla kestää noin 30 minuuttia, seutulinjoilla matkan kesto voi ajankohdasta riippuen olla lähes kaksinkertainen. Lentokentältä lähtee suoria kaukolinjojen yhteyksiä muihin kaupunkeihin. Lentoasemalla on sopimuksia tiettyjen taksiyrtysten kanssa, jotka pystyvät tarjoamaan asiakkaille kiinteän hinnan. Ulko-ovien edetä voi kuitenkin napata myös jonkin toisen firman taksin, jolloin hinta täytyy neuvotella erikseen taksinkuljettajan kanssa.
Vaikka Helsinki-Vantaan lentoasemaa pidetään lähinnä ulkomaanmatkojen asemana, lähtee lentoasemalta useita lentoja

Helsinki-Vantaan lentoasema laajenee kehityksen mukana

Lentoasema koki ensimmäisen laajennuksensa vuonna 1983, kun matkustajaterminaalia päätettiin laajentaa. Muutamaa vuotta myöhemmin uudistuksia tehtiin jälleen, kun lentoasemalle rakennettiin toinen terminaali. Viimeisin terminaalien laajentaminen on alkanut vuonna 2016 lentoaseman suurinvestointien yhteydessä. Lentoaseman on tarkoitus pidentyä uusien lähtöporttien seurauksena noin parilla sadalla metrillä.

Lentoaseman monipuoliset palvelut ovat herättäneet paljon positiivista ihannointia ja lentoasemalla riittääkin tekemistä kaikille. Lentoaseman tuntumassa on monia hotelleja, jotka tarjoavat yösijaa lyhyemmälläkin varoitusajalla. Lisäksi lentoaseman sisätiloissa on mukavia nukkumispaikkoja, joissa voi lepuuttaa silmiään tai rentoutua lentoa odotellessa. Lisäksi lentoasema on saanut kehuja lounge-tiloistaan. Palveluiden monipuolisuus voi olla joillekin matkustajille yllätys, sillä tavallisten ruoka- ja shoppailupaikkojen lisäksi asemalta voi tarvittaessa löytää apteekin, parturin tai suomalaisen tavaramerkin, saunan. Lisäksi Terminaali 2:n ruokakaupasta saa tarvikkeita ja suuhun pantavaa ympäri vuorokauden. Matkustajien määrän uskotaan kasvavan uusien uudistuksien myötä.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla on käynnissä miljardien eurojen investointiohjelma, jonka taka-ajatuksena on taata, että lentoasema pystyy vastaamaan tarjonnan nopeaan kasvuun sekä modernin lentoliikenteen kehitykseen.