Turun lentoasema vihittiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1935 Suomen ensimmäisenä siviililentoasemana, mutta se siirrettiin nykyiseen paikkaansa vuoden 1955 aikana. Turun lentoasema onkin saanut erityistä kiitosta mainiosta sijainnistaan sekä nopeista lähtöselvityksistä. Ensimmäinen ulkomaan lentoyhteys oli Ruotsin Tukholmaan. Turun lentoasema pystyy toimimaan Helsinki-Vantaan lentoaseman varakenttänä tarpeen vaatiessa, sillä kentältä löytyy esimerkiksi 2,5 kilometrin pituinen kiitotie. Turun lentoasema on viime vuosina noussut erityisesti halpalentoyhtiöiden suosioon, ja asemalta on tarkoitus avata suoria yhteyksiä joihinkin Euroopan kohteisiin vuoden 2019 aikana. Tavoitteena on nostaa matkustajien määrää vuosittain lähes 40 000’lla. Viime vuosien tasainen kasvu on hiljalleen johtanut siihen, että Turun lentoasema pystyy jälleen kasvattamaan toimintaansa sekä vastaamaan asiakkaiden toiveisiin mm. koneiston ja reittien puolesta.

Turun lentoasema

Turun lentoasema

Turun lentoasema – liikenneyhteydet

Lentokenttä sijaitsee noin 8 kilometriä kaupungin keskustasta pohjoiseen, ja sinne pääsee sujuvasti kaupungin julkisen liikenteen bussilla noin 15 minuutin aikavälein. Bussimatkan kesto on noin 30 minuuttia, riippuen keskustan ruuhkatilanteesta ja sääolojen tuomista viivästyksistä. Tällä hetkellä kaukoliikenteen bussit ajavat valtateitä pitkin niin, että matkustajat kyllä kerkeävät nähdä lentoaseman valot, mutta joutuvat lentoasemalle matkatessaan kiertää kaupungin keskustassa sijaitsevan linja-autoaseman kautta. On puhuttu, että kaukoliikenteen bussit voisivat kiertää lentoaseman kautta, jolloin halukkaat voisivat lyhyen stopin aikana jäädä pois kyydistä. Lentoasema sijaitsee kohtuullisella etäisyydellä Turun naapurikunnista. Lisäksi lentoasemalle pääsee kätevästi takseilla, joiden hinnasto saattaa vaihdella firmasta riippuen. Lentoasemalle ei ole junayhteyttä, mutta keskustan rautatieasemalle pääsee sujuvasti eri puolilta Suomea lähes kellon ympäri. Omalla autolla matka taittuu nopeiten, ja se sijaitsee suuren valtatie 9’n tuntumassa.

Turun lentoasema – tärkeä ja monipuolinen rooli

Lentoasemalle valmistui 1990-luvun alussa rahtiterminaali, joka lisäsi aseman toimintaa huomattavasti. Rahtimääränsä perusteella Turun lentoasema sijoittui Suomen toiseksi suurimmaksi vuonna 2012. Rahtitoiminta on auttanut lentoasemaa elvyttämään toimintaansa, sillä se on kohdannut ongelmia esimerkiksi aluekiistojen ja matkustajaliikenteen vähenemisen takia. Lisäksi lentoasemaa on pyritty markkinoimaan tehokkaasti, jotta se pystyy kilpailemaan Suomen vilkkaampia lentokenttiä vastaan. Tällä hetkellä suurimpia kynnyskysymyksiä ovat erityisesti lentojen reittivalikoiman sisällön puute sekä korkeat hinnat. Suurin osa käyttää Turun lentokenttää liikematkojensa hoitamiseen. Lentoasema toimii Suomen rajavartioston vartiolentueen tukikohtana sekä ilmavoimien yhtenä harjoittelukenttänä.

Lentoasemalla on panostettu viihtyisän asiakaskokemuksen luomiseen. Yleisessä työskentelyloungessa voit rentoutua, löytää mielenkiintoista matkalukemista tai soittaa ajankuluksi pianoa. Lentoasemalta löytyy kahviloita, joista voi ostaa itselleen pientä evästä. Vaihtoehtoja löytyy aina suomalaisesta, perinteikkäästä kotiruuasta eksoottisimpiin makuelämyksiin. Turun lentoaseman kahvilat ovat itse asiassa paikallisten suosiossa muulloinkin kuin matkustuksen yhteydessä. Moni saattaa ajaa itsensä tai perheensä nauttimaan kahvilan lounaspöydän antimista, vaikka mitään tarkoitusta ei olisikaan ehtiä lennolle. Asiakkaat on otettu hyvin huomioon, sillä lentokentän lounaskahvilassa tarjoillaan myös erikoisruokavalioihin soveltuvaa ruokaa. Varsinaisia shoppailuliikkeitä ei lentoasemalla ei ole, mutta matkamuistomyymälä tarjoaa hätävaran, mikäli matkustaja on unohtanut ostaa tuliaisia.

Turun lentoasemalla on suuri merkitys alueen elinkeinoelämälle, sillä nopeiden matkojen tarjoaminen esimerkiksi Puolan Gdanskiin takaa uudet investoinnit ja alueen kehittymisen, nostaen palveluiden saatavuutta. Lisäksi lentoaseman rooli on merkittävä myös matkailun kehittämisessä, sillä lentoaseman sijainti voisi taata lisää turisteja kaupungin ja alueen muihin kohteisiin, kuten ainutlaatuisena pidettävään saaristoon, jonka suosio voisi nousta räjähdysmäisesti tietoisuuden levitessä.